FSSC 22000 Belgesi

FSSC 22000 yani gıda güvenliği sistemi belgesi, GFSI, ISO 22000 ve PAS 220 standartlarına dayalı olarak oluşturulan bir sertifikasyon çeşididir. Bu standart, gıda güvenliğini esas alan bir standarttır. Üretim faaliyetlerine ham maddeden itibaren ürünün tüketicilerine ulaşmasına kadar geçen çeşitli süreçlerinde, gıdalardan kaynaklanan hastalıklara neden olan kimyasal, fiziksel ve biyolojik faktörlerin ortadan kaldırılmasını içermektedir.


FSSC 22000, katkı maddeleri, vitamin ve biyo-kültürler gibi uzun raf ömrü ve diğer gıda maddeleri ile hayvansal ürünler, bitkisel ürünler bozulabilir ürün işleme veya üretim gıda zincirinde şirketlerin gıda güvenliği sistemlerini belgelendirmek için geliştirilmiştir. 
Özellikle son yıllarda yaşanan olumsuz gelişmeler bilerek veya bilmeyerek yapılan yanlışlar ve eksik bilgilendirmeler yüzünden tüketiciler işlenmiş gıdalara kuşku ile yaklaşmaktadır. Bu süreçlerde gıda güvenliği objektif ve sübjektif boyutları ile dikkat çekmektedir.

Objektif gıda güvenliğinden kastımız araştırmacılar ve uzmanlar tarafından gıda maddelerinde ortaya çıkan risklerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Subjektif gıda güvenliği ise tüketiciler tarafından algılanan güvenli olma durumunu ifade eder.

Gıda sektörü içerisinde bulunan her firmanın en önemli görevi gıdayı güvenli bir şekilde üretmek, taşımak ve satışa sunmaktır. ISO 22000:2018 ve PAS 220 Teknik Şartname gereksinimlerinin oluştrulması ve uygulamaya geçirilmesi FSSC 22000 sözleşmesinin yapılması Sistem Denetiminin gerçekleştirilmesi Denetim Raporlaması ve belgenin kuruluşa teslimi şeklindedir.

FSSC 22000 sistemi, önceden uygulanmakta olan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi , gıda güvenliğinde ön koşul programlarını karşılamadığı için bu sistemin açıklarını da kapatan bir yöntem sistemi olmuştur. FSSC 22000 standardı (Food Safety System Certification – Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Sertifikasyonu) GFIS tarafından (Global Food Safety Initiative – Küresel Gıda Güvenliği Hareketi) tanınan birkaç standarttan biri olmuştur. Bu organizasyon, gıda güvenliği standartlarını tek bir çatı altında toplamak için yapılan çalışmalar yürütmektedir.

GFIS Tarafından tanınan diğer standartları şunlardır;

  • IFS (International Food Standart-Uluslararası Gıda Standardı)
  • BRC (British Retail Consorium, İngiliz Perakendecilik Konsoryimu Standardı)
  • Global GAP (EureGAP – Perakende Sektöründe İyi Tarım Uygulamaları Standardı)

Hangi Firmalar İçin Gereklidir?

FSSC 22000 sadece gıda üreticileri ve gıdaya hammadde yarı mamul ve ambalaj üreticilerine yöneliktir. Gıda dışı sektörler bu standartta belgelendirilemezler.

Bu maksatla gıda üretici sektörleri;

Dayanıksız Hayvansal menşeli ürünler (et, süt, yumurta ve tavuk ve ürünleri), dayanıksız bitkisel menşeli ürünleri (paketli taze sebze ve meyve ürünleri, sebze ve meyveler, bu sebze ve meyvelerden üretilen sebze ve meyve suları)

Raf Ömrü uzun Gıda ürünleri- Oda şartlarında (konserveler, unlu ambalajı şekerli, şekersiz kurabiye, kraker vb. ürünler, bitkisel yağlar, gazlı içerikler, meşrubatlar, içme suları, tuz, şeker, un gibi ürünleri)

Teknolojik ve teknik yapılanmayla üretilen yardımcı ürünler dışındaki biyokimyasal üretimler (Katkı maddeleri, biyo kültürler, mayalar, vitaminler vb.)

FSSC 22000 Uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu, yemek (catering) ve paketleme firmaları dahil, tarladaki üretimden sofradaki yerini alıncaya kadar gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin

Sertifikasyonu Şartlarını tanımlar.

Bu yönetim aracı, birinci kademe üreticiden;

Ürün üreticileri ve yem üreticileri

Tüm gıda üreticileri ve ambalaj malzemesi üreticileri

Hammade veya katkı maddeleri üreticileri

Temizlik ve sanitasyon ajanları üreticileri

İmalatçılar, depocu ve taşımacılar

Toptancılara, perakendecilere ve gıda hizmeti verenlere kadar herkes tarafından kullanılan, uluslararası tanınan bir sistem olmasına ek olarak, baştan başa bütün gıda endüstrisinin kullanabileceği ortak bir çatı sağlıyor.

Neden FSSC;

  • Mevcut ISO Standartlarını, ÖGP’ler için sektöre özgü teknik şartnamaleri, HACCP, yasal gereklilikleri ve Codex HACCP Prensiplerini tam olarak içermektedir.
  • Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) tarafından tam olarak tanınmaktadır.
  • Gıda güvenliği ve gıda kalitesi yönetiminin, çevresel yönetim, sürdürülebilirlik ve sağlık ve güvenlik gibi diğer yönetim sistemleriyle entegrasyonunu sağlamaktadır.
  • Kar amacı gütmeyen bir vakıf tarafından kurulmuştur ve bağımsız bir Paydaşlar Kurulu tarafından yönetilmektedir.
  • Gıda zinciri boyunca şeffaflığın artmasına yardımcı olmaktadır.
  • Küçük ve/veya gelişmekte olan kuruluşların da, dünya çapında kabul görmüş, güvenilir bir GGYS (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) uygulamasına imkan vermektedir.

FSSC 22000 Kuruluşunuz İçin Neden Önemlidir?

  • Etkin yönetim sistemleri ve bağımsız belgelendirme, başarılı bir gıda güvenliği kültürü adına önemli iki yön verici unsurdur.
  • FSSC 22000, gıda güvenliği standartlarının uluslararası bir boyutta uyumlaştırılmasını ve şeffaflaştırılmasını amacıyla tasarlanmıştır. Uluslararası olarak tanınmış FSSC 22000 şemsiyesi altında bütün süreç ağınız, süreç temelli yaklaşım aracılığı ile denetlenir, gözlemlenir ve birbirleriyle etkileşim halinde olan süreçler sistematik olarak belirlenir ve yönetilir.
  • Böylece Yüksek Kalitede gıda güvenliği denetimleri teknik uzmanlığa ve derinlemesine gıda sektörü bilgisine sahip denetçiler tarafından gerçekleştirilir.
  • Bütüne yönelik bakış açısıyla sistematik belirlemeler ve birbirinden etkilenen süreçlerin daha iyi yönetilmesi sağlanır.
  • Sistem ve süreçlerinizin sürekli gelişimi sağlanır.
  • Endüstri çağındaki gıda güvenliği standart ve sistemlerinden kolay bir geçiş sağlanır.
  • FSSC 22000 belgelendirme süresinin her aşamasında, iyi iletişim aracılığı ile şeffaflık sağlamanın önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle müşteriler ve idari kuruluşlarda beraber çalışıyor ve ortaya konulabilecekler konusunda tüm tarafların net beklentilere sahip olmalarını sağlıyoruz.

Belgelendirme Süreci

  1. Başvuru yapılması
  2. Eğitim ihtiyaçlarını belirlemek
  3. Standartlara uygun firma değerlendirmesinin yapılması
  4. Danışmanlık süreci
  5. İsteğe bağlı ön değerlendirme (boşluk analizi) gerçekleştirin
  6. Biz düzeltici eylemler onaylama/doğrulamak
  7. Ön denetim yapmak
  8. Belgelendirme süreci

EZEL KALİTE FSSC 22000 Belgelendirme, Eğitim ve Danışmanlık konusunda siz değerli müşterilerimiz için hizmete hazırdır.

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım