BRC Belgesi

BRC Belgesi Nedir?

1998 yılında geliştirilen, British Retail Consortium yani kısaca BRC, İngiltere Perakendeciler Derneği olarak adlandırılır. İngiltere’ de ürün satmak isteyen gıda kuruluşları bu sertifikaya sahip olmak zorundadırlar. Aynı zamanda diğer taraftan dünya üzerinde kabul görmüş global bir standarttır.


BRC Global Gıda Standardı perakendecilerin çalıştığı kendi markası ile gıda üretimi yapan üreticileri değerlendirmeyi amaçlar. BRC standardı, perakendeciler ve gıda üretimi yapmakta olan marka sahiplerinin, güvenlik ve kalite ile ilgili gerekli özeni göstermesi ve gıda üretim tesislerinde minimum hijyen standardını sağlaması amacıyla geliştirilmiştir. Bu standartların sağlanması sonucunda BRC Belgesi kuruluşa temin edilir.
BRC Belgesi, BRC standardını uygulayan ve aynı zamanda bu standardın şartlarını karşıladığını ve denetimlere girip bu durumu kanıtlayarak başarılı olmuş kuruluşlara verilen belgedir.

BRC Belgesi Şartları Nelerdir?

BRC Belgesi için başvuracak firmalarda öncelik, kuruluşta ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ nin mevcut olup olmama durumuna bağlıdır. Burada kastedilen ISO 22000 belgesine sahip olmasından daha önemli olan nokta ISO 22000 standardı şartlarının kuruluşlarda uygulanması ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Etkin bir ISO 22000 Gıda Güvenliği yönetim sistemi uygulanıyor ve 22000 sistemi sürekliliği sağlanıyor aynı zamanda da sistem etkinliği arttırılmışsa BRC Belgesi’ ne sahip olma ihtimali daha da kolaylaşacaktır.
Bunu yanında GMP iyi üretim uygulamaları ve öngereksinim programı denilen gıda imalatı yapacak olan firmalarda olması gereken bina hijyeni, ekipman hijyeni ve hijyen eğitimli personelini kapsayan çalışmalar hakkında bilgisi olan firmalar bir adım önde bulunacaktır ve çok daha kolay BRC Belgesi alabileceklerdir.

BRC Belgesi’nin standartları yedi bölümde incelenir:

1.    Üst yönetim taahhüdü ve sürekli iyileştirme, tutarlı ürün güvenliği, şirket içerisinde herkesin sorumluluğu altındadır. Etkili bir ürün güvenliği planının başlangıcı üst yönetimin standart ve sürekli gelişimin uygulanması şartına bağlıdır. Bu, yeterli bir şekilde kaynakları, etkili iletişimi, inceleme sistemlerini, alınan önlemleri ve iyileştirme fırsatlarını sağlamayı amaçlamaktadır.

2.    Gıda güvenliği planı, şirketin yönettiği ya da belirlemiş olduğu ürünleri, faaliyetleri ve hizmetleri kapsayan bir ürün güvenliği planının geliştirilmesini gerekmektedir. Bu, risk ve tehlike analizi ilkelerine dayanmaktadır. (Genel olarak gıda endüstrisinde HACCP olarak bilinmektedir.) Kapsamlı bir şekilde sürdürülmeli, tam olarak uygulanmalı ve belgelendirilmelidir.

3.    Ürün güvenliği ve kalite yönetim sistemi, ISO 9001 ilkelerine dayanarak, ürünlerin güvenliği ve kalitesinin yönetilebilmesi için gerekli olanları belirler. BRC Belge kontrolü, iç denetim, uygun olmayan ürünün kontrolü, olayların ve aynı zamanda ürün geri çağırmalarının yönetimi için gereksinimler de dahil edilmiştir.

4.    Üretim yerinin şartları
Fiziksel yapı, tasarım, düzen ve bakımı ile ilgili beklenenleri ortaya koymalıdır. Fiziksel bileşenlerinin sağlanması amacıyla temel önkoşul programlar güvenilir ürün ve hizmetlerin sunulmasını desteklemelidir.

5.    Ürün kontrolleri
Perakende ortamında bulunan ürünlerin yönetim, güvenlik ve kalitesini arttırmalarını sağlamak amacıyla denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Müşterilerin yasal beklentilerini karşılayan ürünlerin teslimatı ile sonuçlanması gerekmektedir.

6.    Proses kontrolleri
Perakende satış organizasyonlarında tipik faaliyetlerin en iyi ve düzenli şekilde, müşterilerin aramış olduğu hizmet ve ürünlere tutarlılık getiren yapısal ve titiz bir metodoloji ile gerçekleştirilmelidir. BRC Belgesi’ndeki bu bölüm yaş sınırlamalı satışlar ve üzerindeki kontrollerin değerlendirilmesi, fiyatlandırma doğruluğu ve gıda israfının seviyelerinin yönetiminin de dahil edildiği şekilde çeşitli isteğe bağlı gereksinimlerden oluşmaktadır.

7.    Eğitimli personel
Bir perakende satış organizasyonunda personel müşteriye sunulmakta olan yüzdür ve markayı temsil etmektedir. Eğitimli personel, marka profilini perakende bir ortam içerisinde sürdürmenin anahtarıdır ve pazarda öne çıkmak için temel bir fırsat haline gelmektedir.

Gıda firmaları hijyenik bir ortamda üretimini, paketlemesini ve depolamasını gerçekleştirmeli ve sevkiyatını yapmalıdır. BRC belgesi için gerek duyulan hijyenik ortamdan kasıt fiziksel, kimyasal, biyolojik kirlenmeler oluşmaması amacıyla önlemlerin alınmış olduğu bir ortamdır. Bina hijyeni, ekipman hijyeni, hijyen eğitimleri almış personelin hijyeni bu sayede BRC Belgesi almak isteyen ya da BRC Belgelendirmesinden geçmek daha basit olacaktır.
BRC Belgesi, bilinen diğer gıda standartlarından daha prestijli ve kabul gören bir belgedir.

BRC Belgesi’nin Faydaları Nelerdir?

  • Akredite edilmiş bir belgelendirme kuruluşu tarafından değerlendirilerek belgelendirilmek sektör içerisinde farklı bir ayrıcalık tanır.
  • Hem üretici hem de tedarikçiler için kabul edilen ölçme ve değerlendirme kriterleri, gıda perakendecileri ve tedarik zinciri içerisinde bulunan diğer organizasyonların değerlendirme yapması açısından yardımcı olur.
  • BRC Belgesi kalite, hijyen ve ürünün güvenliği konularını detaylı olacak şekilde kapsadığı için bu konulara yönelik olarak başka sertifikasyon hizmeti alınmasına gerek duyulmaz.
  • BRC Gıda Güvenliği Sistemi tarafından verilen BRC Belgesi için yapılan denetimler ve ortaya çıkan düzeltici faaliyetlerin takip edilmesi ile firmanın sürekli gelişen ve iyileşen bir kalite sistemi içerisinde bulunması sağlanır.


“EZEL KALİTE olarak bütün süreçlerde sizlere hizmet sağlamaktayız. Detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım